Meer te doen

De Vermaning heeft zijn sfeervolle ruimtes ook opengesteld voor kerkdiensten, workshops, werkweken, vertelgroepen en meer


15 apr 14-16.30 uur Kennismakingsworkshop lint-borduren van bloemen

Deze maand exposeert Tanya de Jong haar geborduurde schilderijen (zie exposities).
Tanya is erg bescheiden over haar kunstzinnige werk. Toch wil ze haar vaardigheid in het traditionele lint-borduren van bloemen graag delen. Ze organiseert een kennismakingsworkshop voor mensen die deze bijzondere techniek willen leren. Het belooft een gezellige, leerzame middag te worden met een beperkt aantal deelnemers.

Kosten  € 25 p.p., incl. materiaal en consumptie (contant te betalen). Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0222-319688  


23 april Verhalen Vertellen 

Verhalenverteller Marjan Boontjes is in de Oekraïense verteltraditie gedoken en heeft een schat aan prachtige verhalen gevonden. Deze middag neemt ze je mee naar de fontein der tranen, je beleeft het avontuur van de held Mazeppa die naakt op een wild paard werd gebonden en hoe moeilijk het is een geheim te bewaren. Inge Siezenga speelt daarbij op Keltische harp en draailier.

Toegang €10,- p.p. (contant te betalen). Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06 30809344

 


31 mei 2023 - aanvang 20.00 uur  Lezing Sara Simblet (in het Engels)

Terwijl Sarah Simblet op Texel is voor twee tekenworkshops geeft ze ook een lezing om haar inspirerende werk te delen! Een kans die je eigenlijk niet mag missen. Sarah is een gerenommeerd tekenaar, bekend van diverse veelgebruikte handboeken voor kunstenaars, en ze geeft tekenles aan de Universiteit van Oxford en bij de National Gallery in Londen. In beeldende taal laat zij je zien hoe zij kijkt naar ruimtelijke dingen, naar insecten, bomen, planten, vogels… en hoe ze die al schetsend volledig naar haar hand zet.

Entree: € 5 p.p.  Reserveren bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Eerste Pinksterdag 2023  Kerkdienst Doopsgezinde Gemeente Texel

 

Sinds enige jaren houdt de Doopsgezinde gemeente haar Pinksterdienst in De Vermaning. Een waardevolle traditie.
Van oudsher was het gebruik met Pinksteren een ‘hagepreek’ te houden in de open lucht. Maar helaas werkt ons klimaat niet altijd mee. De Vermaning is een sfeervol alternatief.

 Juli - elke dinsdag, donderdag en zaterdag 13-15 uur demonstraties vilten door Cobie Bremer

Tijdens haar expositie ‘Aan Zee’ (zie exposities) demonstreert Cobie de vilttechnieken die ze gebruikt. Toegang gratis.

 


22 oktober 11-17 uur Workshop Transitie; na afloop gezamenlijke maaltijd
19 -20.30 uur Presentatie voor publiek

Terwijl Sarah Simblet op Texel is voor twee tekenworkshops geeft ze ook een lezing om haar inspirerende werk te delen! Een kans die je eigenlijk niet mag missen. Sarah is een gerenommeerd tekenaar, bekend van diverse veelgebruikte handboeken voor kunstenaars, en ze geeft tekenles aan de Universiteit van Oxford en bij de National Gallery in Londen. In beeldende taal laat zij je zien hoe zij kijkt naar ruimtelijke dingen, naar insecten, bomen, planten, vogels… en hoe ze die al schetsend volledig naar haar hand zet.

Kosten: € 125,-- (incl. materiaal, koffie, thee, lunch en diner). Opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie: www.pastoriedewaal.nl/atelier-de-waal

 


Jaarlijkse werkweek ArtEz

ArtEzSinds enige jaren is het traditie dat een groep studenten van ArtEz, Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, aan het eind van het studiejaar een werkweek houdt in De Vermaning.

De Vermaning

De werkweek is een initiatief van oud-Texelaar Daniël Gé van der Hoek, die al als klein jongetje in De Vermaning kwam tekenen en knutselen. De jongelui zijn kunstzinnig bezig, maar er is ook voldoende tijd voor ontspanning. De werkweek op Texel is een hoogtepunt in het jaar.

 


Vertelgroep ‘Vertel mij wat’

In het verleden kende Texel het zgn Verteltheater onder de bezielende leiding van regisseur Anneke Berghuis. Op toneel vertelden Texelse ouderen hun eigen verhaal. Het leidde tot heel persoonlijke, intieme en ontroerende inkijkjes in het leven van de deelnemers. Helaas kon het verteltheater niet worden gecontinueerd

Een groep deelnemende vrouwen vond dat jammer, want zij hadden samen een hechte band opgebouwd. Ze besloten samen verder te gaan, niet op toneel maar met het delen van persoonlijke verhalen. De Vermaning is hun ‘clubhuis’ waar ze sinds januari 2016 regelmatig samenkomen om elkaar hun verhalen te vertellen, die worden verzameld in een klein boekje (uitsluitend voor de deelnemers).

 


12 december, 20.00 uur - Ouwe Sunder

De VermaningOp 12 december viert Texel Ouwe Sunderklaas, een folkloristische traditie, waarbij opvallende gebeurtenissen uit het afgelopen jaar vrolijk op de hak worden genomen. Onherkenbaar verkleed en gemaskerd trekken de speulers over straat. In Den Hoorn wordt op locatie gespeuld, onder andere in De Vermaning. Een avond vol hilariteit en vrolijk vermaak. Na afloop van de voorstellingen vertrekken speulers en kijkers eensgezind naar het dorpshuis voor de prijsuitreiking en ontmaskering. In 1991/’92 maakte Henk Noorlander eenmalig een uitgebreide serie tekeningen en schilderijen van de gebeurtenis.De Vermaning

 

 

Our Talented Artists

© Vermaning Den Hoorn. Alle rechten voorbehouden.